TU Darmstadt / ULB / TUprints

Reaktionen und Synthesen reaktiver Zuckersäurederivate

Hirsch, Lutz (2013)
Reaktionen und Synthesen reaktiver Zuckersäurederivate.
Technische Universität Darmstadt
Ph.D. Thesis, Primary publication

[img]
Preview
Text
Diss-Hirsch.pdf
Copyright Information: CC BY-NC-ND 2.5 Generic - Creative Commons, Attribution, NonCommercial, NoDerivs .

Download (5MB) | Preview
Item Type: Ph.D. Thesis
Type of entry: Primary publication
Title: Reaktionen und Synthesen reaktiver Zuckersäurederivate
Language: German
Referees: Rehahn, Prof. Dr. Matthias ; Hellmann, PD Dr. Götz-Peter ; Vogel, Prof. Dr. Herbert
Date: 12 December 2013
Place of Publication: Darmstadt
Date of oral examination: 11 November 2013
Abstract:

Zuckersäuren werden durch ihre überaus schnelle Aminolyse zu den aktivierten Esterns gezählt. Die Zuckersäruren werden binnen weniger Stunden bei Raumtemperatur nahezu vollständig aminolysiert. Jedoch bringt die hohe Funktionalität von Zuckersäuren auch viele Nachteile mit sich. Daher wurden in dieser Arneit verschiedene Syntheserouten ausgehend aus dem Glucarodilacton entwickelt. Hierbei wurden in der ersten Stufe Ester-, Ether- und Urethanderivate des Glucarodilactons hergestellt und unteruscht. In der zweiten Stufe wurden die noch reaktiven Lactoneinheiten dieser Derivate mit Aminen aminolysiert. Die Aminolyse wurde auch in Abhängigkeit der Substituenten und der Lösemittel kinetisch untersucht. Desweiteren wurden auch dilactonhaltige Polykondensate aus Caprolacton und Dilactid hergestellt, die durch Aminolyse in Kammpolymere überführt wurden.

Alternative Abstract:
Alternative AbstractLanguage

Sugar acids are counted by their extremely rapid aminolysis of the activated Esterns. The sugar acids are almost completely aminolysed within a few hours at room temperature. However, the high functionality of sugar acids also brings many disadvantages. Therefore, various synthesis routes have been developed starting from the Glucarodilacton in this work. Here, ester, ether and urethane derivatives of Glucarodilactons were produced and characterised in the first stage. In the second stage, the still reactive lactone function of these derivatives have been subjected to aminolysis with amines. The kinetics of the aminolysis was examined as a function kinetic substituents and the solvents. Further also dilactone contaning polycondensates of caprolactone and dilactide were prepared which were converted by aminolysis in comb polymers.

English
URN: urn:nbn:de:tuda-tuprints-37226
Classification DDC: 500 Science and mathematics > 540 Chemistry
Divisions: 07 Department of Chemistry > Ernst-Berl-Institut > Fachgebiet Makromolekulare Chemie
Date Deposited: 12 Dec 2013 13:42
Last Modified: 25 Jan 2024 10:01
URI: https://tuprints.ulb.tu-darmstadt.de/id/eprint/3722
PPN: 386820910
Export:
Actions (login required)
View Item View Item